Камиони

Спецификации за погонската група на Volvo FH

Мотори

 

D13K 

D13K420TC, D13K460TC и D13K500TC

G13C* 

Стандард за емисија 

Euro 6 

Euro 6 

Euro 6

Број на цилиндри 

6

6

Работна зафатнина 

12,8 dm³ 

12,8 dm³ 

12,8 dm³

Òд на клипот 

158 mm 

158 mm 

158 mm

Дијаметар на цилиндерот 

131 mm 

131 mm 

131 mm

Однос на компресија 

18:1 (420, 460, 500 КС), 17:1 (540 КС)

17:01

17:01

Економичен број вртежи 

950–1.400 вртежи/мин 

900–1300 вртежи/мин 

1.000-1.400 вртежи/мин

Моќност на сопирање со издувни гасови

200 kW (2.300 вртежи/мин)

-

-

Ефект на VEB+ 

375 kW (2.300 вртежи/мин)

375 kW (2.300 вртежи/мин)

375 kW (2.300 вртежи/мин)

VEB+ 

опција

опција

опција 

Филтри за масло 

2 со полн проток, 1 бајпас  

2 со полн проток, 1 бајпас  

2 со полн проток, 1 бајпас 

Зафатнина на маслото за менување, со филтерот 

33 l 

35 l 

33 l 

Вкупна зафатнина на системот за ладење 

38 l 

38 l 

39,5 l 


* LNG

Предуслови за горивото

Гориво без сулфур (EN590, макс. 10 ppm сулфур)
Био-дизел генерација 2 (EN15940, синтетички дизел)

 

Интервал за менување масло

До 150.000 km или еднаш годишно со VDS4.

Приклучок за давање погон монтиран на моторот

 

Излезен вртежен момент 

Преносен однос 

EPTT350 

350 Nm* 

1.26:1

EPTT650 

650 Nm* 

1.26:1

EPTT1000 

1.000 Nm* 

1.26:1


*Излезен вртежен момент при возење и во мирување.

D13K – моќност/вртежен момент

Нето-излезна моќност во согласност со EC 582/2011

D13TC – моќност/вртежен момент

Нето-излезна моќност во согласност со EC 582/2011

D13TC е достапен со моќност од 420, 460 и 500 КС. Меѓутоа, нивоата на вртежниот момент се повисоки отколку кај другите мотори D13. D13TC со 460 КС го достигнува истиот вртежен момент како и моторот D13 со 540 КС – но со помал број вртежи. А моторот од 500 КС, I-Save го носи во просторот на D16 со 2800 Nm при ист мал број вртежи.

Ова е овозможено со турбокомпаунд технологијата, која користи дополнителна турбина после турбополначот за повторно користење на вишокот енергија од издувните гасови. Оваа енергија се претвора во вртежен момент директно на коленестото вратило – давајќи моќен мотор со екстремно искористување на горивото.

D13K380 (279 kW)

 

Максимална моќност при 1.700 вртежи/мин

380 КС

Максимален вртежен момент при 830 – 1.400 вртежи/мин

1.814 Nm

D13K420 (309 kW) 

 

Максимална моќност при 1.404 – 1.700 вртежи/мин

420 КС 

Максимален вртежен момент при 905 – 1.400 вртежи/мин

2.100 Nm 

D13K420TC (309 kW)

 

Максимална моќност при 1.230 – 1.600 вртежи/мин

420 КС

Максимален вртежен момент при 900 – 1.230 вртежи/мин

2.400 Nm

D13K460 (345 kW)

 

Максимална моќност при 1.404 – 1.700 вртежи/мин

460 КС

Максимален вртежен момент при 945 – 1.400 вртежи/мин

2.300 Nm

D13K460TC (345 kW)

 

Максимална моќност при 1.240 – 1.600 вртежи/мин

460 КС

Максимален вртежен момент при 900 – 1.240 вртежи/мин

2.600 Nm 

D13K500 (368 kW) 

 

Максимална моќност при 1.404 – 1.700 вртежи/мин

500 КС

Максимален вртежен момент при 980 – 1.400 вртежи/мин

2.500 Nm

D13K500TC (368 kW)

 

Максимална моќност при 1.250 – 1.600 вртежи/мин

500 КС

Максимален вртежен момент при 900 – 1250 вртежи/мин

2.800 Nm

D13K540 (397 kW) 

 

Максимална моќност при 1.458 – 1.700 вртежи/мин

540 КС

Максимален вртежен момент при 1.000 – 1.400 вртежи/мин

2.600 Nm

G13C – моќност/вртежен момент

Нето-излезна моќност во согласност со EC 582/2011

 G13C420 (309 kW)

 

Максимална моќност при 1.400 – 1.800 вртежи/мин

420 КС

Максимален вртежен момент при 1.000 – 1.400 вртежи/мин

2.100 Nm

G13C460 (338 kW)

 

Максимална моќност при 1.700 – 1.800 вртежи/мин

460 КС

Максимален вртежен момент при 1.050 – 1.400 вртежи/мин

2.300 Nm

G13C500 (368 kW)

 

Максимална моќност при 1.404 – 1.700 вртежи/мин

500 КС

Максимален вртежен момент при 980 – 1.404 вртежи/мин

2.500 Nm

I-Shift

Менувач со делител и со менување на опсезите со 12 степени на пренос и со автоматски систем за менување на степените на пренос. I-Shift може да биде опремен со компактен забавувач, приклучок за давање погон, резервна пумпа за сервото на управувачот и разладувач на маслото.

Спецификации

Тип

Највисок степен на пренос

Вртежен момент на моторот (Nm)

Одобрение за БМК (тони)

AT2412G Директен  2400 44
AT2612G Директен  2600 100
ATO2612G Overdrive  2600 100
AT2812G Директен  2800 60
ATO3112G Overdrive  3150 100

Спецификации на I-Shift со двојна спојка

Тип 

Највисок степен на пренос 

Вртежен момент на моторот (Nm)

Одобрение за БМК (тони)

SPO2812

Overdrive

2800

80

Задни оски

Тип 

Оска

Запченици

Максимален вртежен момент (Nm)

Макс. оптоварување на оска/повеќеосна група (тони)

Одобрение за БМК (тони)

Едностепен пренос

         

RSS1244B

Единечна

Хипоидни

2800

12

44

RSS1344C/D

Единечна

Хипоидни

2600

13

44

RSS1344E

Единечна

Хипоидни

2800

13

44

RSS1352A

Единечна

Хипоидни

2800

13

52

RSS1356

Единечна

Хипоидни

2400/2800

13

56/44

RSS1360

Единечна

Хипоидни

3550

13

60

RSS1370A/B

Единечна

Хипоидни

3550

13

70

RTS2370A

Тандем

Хипоидни

3550

23

70

RTS2310A

Тандем

Хипоидни

3550

23

100

Редукција во главината на тркалото

         

RSH1370F

Единечна

Конусни со спирални запци

3550

13

70

RTH2610F

Тандем

Конусни со спирални запци

3550

26

100

RTH3210

Тандем

Конусни со спирални запци

3550

32

100

RTH3312

Тандем

Конусни со спирални запци

3550

33

120

RTH3815

Тандем

Конусни со спирални запци

3550

38

150

Преносни односи на задните оски

RSS1244B

RSS1344C/D

RSS1344E

RSS1352A

RSS1356

RSS1360

RSS1370A/B

RTS2370A

RTS2310A

RSH1370F

RTH2610F

RTH3210G

RTH3312B

RTH3815

2.31:1

2.31:1* 2.31:1 2.31:1 2.50:1 2.47:1 2.06:1 2.43:1 2.06:1 3.46:1 3.33:1 3.33:1 3.61:1 4.14:1

2.47:1

2.47:1* 2.47:1 2.47:1 2.64:1 2.64:1 2.17:1 2.57:1 2.17:1 3.61:1 3.46:1 3.46:1 3.76:1 4.58:1

2.64:1

2.64:1* 2.64:1 2.64:1 2.79:1 2.85:1 2.31:1 2.83:1 2.31:1 3.76:1 3.61:1 3.61:1 4.12:1 5.43:1

2.85:1

2.85:1* 2.85:1 2.85:1 3.10:1 3.08:1 2.47:1 3.09:1 2.47:1 4.12:1 3.76:1 3.76:1 4.55:1 7.22:1

3.08:1

3.08:1* 3.08:1 3.08:1 3.44:1 3.40:1 2.64:1 3.40:1 2.64:1 4.55:1 3.97:1 3.97:1 5.41:1  

3.36:1

3.36:1* 3.36:1 3.36:1 3.67:1 3.67:1 2.85:1 3.78:1 2.85:1 5.41:1 4.12:1 4.12:1 7.21:1  

 

3.70:1       4.11:1 3.08:1 4.13:1 3.08:1   4.55:1 4.55:1    

 

4.11:1         3.40:1** 4.50:1 3.36:1   5.41:1 5.41:1    

 

4.63:1         3.67:1** 5.14:1 3.70:1     7.21:1    

 

5.29:1         4.11:1** 5.67:1 4.11:1          

 

6.17:1           6.17:1 4.63:1          


* За RSS1344D/E
** За RSS1370B

Комбинации на погонска група

 

D13K380 D13K420   D13K460 D13K500 D13K540 D13K420TC D13K460TC D13K500TC G13C420 G13C460 G13C500  

I-Shift

                       
                         
AT2412G            
AT2612G    
ATO2612G    
AT2812G                      
ATO3112G                      

I-Shift со двојна спојка 

                       

SP02812 

             

Оски со едностепен пренос

                       

RSS1244B

   

RSS1344C/D

   

RSS1344E

     

RSS1352A

   

RSS1356

   

RSS1360

     

RSS1370A/B

   

RTS2370A

   

RTS2310A

   

Оски со редукција во главината на тркалото

                       

RSH1370F

   

RTH2610F

   

RTH3210

         

RTH3312

         

RTH3815

         

Приклучоци за давање погон

Широк опсег на достапни приклучоци за давање погон, зависни и независни од спојката – за погонување на сите видови опрема на каросеријата.

Приклучоци за давање погон, независни од спојката

PTER-DIN: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот за директен погон на хидраулична пумпа.
PTER1400: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот со фланша за хидраулична пумпа.
PTER-100: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот со фланша за хидраулична пумпа.

 

Приклучоци за давање погон, зависни од спојката

PTR-F: Спојување преку фланша за мал и за голем број на вртежи.
PTR-FL/FH: Спојување преку фланша за мал и за голем број на вртежи.
PTR-D/PTR-DM/PTR-DH: Мал/среден/голем број вртежи со DIN спојување за директно приклучување хидраулична пумпа.
PTRD-F: Голем број на вртежи со спојување со фланша за директно поставено погонско вратило.
PTRD-D: Голем број вртежи со двоен погон. DIN спојување напред и назад за директно поврзување хидраулични пумпи.
PTRD-D1: Голем број вртежи со двоен погон. Спојување со фланша одзади и DIN спојка напред.
PTRD-D2: Голем број вртежи со двоен погон одзади и единечен погон напред. Спојување на две фланши одзади и една DIN спојка напред.

РАЗГЛЕДАЈТЕ ГО VOLVO FH ПОДЕТАЛНО

Специфицирајте го вашиот совршен камион. Сè се случува кај локалниот дилер на Volvo Trucks.