Камиони

Спецификации на шасијата за Volvo FH

Висини на шасијата

 

X-Low (влечно возило)

приближно 810 mm

Low

приближно 850 mm

Med

приближно 900 mm

High

приближно 1.000 mm

X-High

приближно 1.200 mm

Максимално оптоварување на предна оска (тони)

 

 

Воздушно

Листесто

X-Low

7.5

-

Low

8

-

Med

10/20*

9

High

10/20*

10/18**

X-High

-

10/20**


* Со двојни предни оски (FAL20 на GRAS-GR)
** Со двојни предни оски (FAA20/FAA21)

Задно потпирање

 

Тип

Оски

Потпирање

Оптоварување на оска/повеќеосна група

Редукција

Tag/pusher оски

Единечна

       

 

RAD-L90

4×2

Параболично/со повеќе листови

13 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAD-GR

4×2

Воздушно

11,5/13 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAD-G2

4×2

Воздушно (за градежништво)

13 t

Во главината на тркалото

 
           

Повеќеосна група

         

RADT-GR

6×2

Воздушно

19/20,5/22,5/23 t

Едностепена/во главината на тркалото

Tag-оска (фиксна/управувана/самонасочувачка)

RAPD-GR

6×2

Воздушно

19/22 t

Едностепена/во главината на тркалото

Pusher-оска (фиксна/управувана)

RADD-G2

6×4/8×4

Воздушно (за градежништво)

21/23/26 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RADD-BR

6×4/8×4

Параболично

21 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RADD-TR1

6×4/8×4

Параболично/конвенционално листесто

23/26 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RADD-TR2

6×4/8×4

Конвенционално листесто

26/32 t

Во главината на тркалото

 

RADD-TR3

8x4

Конвенционално листесто

38 t

Во главината на тркалото

 

RADD-GR

6×4/8×4

Воздушно

21/23/26 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAPDT-GR

8×2

Воздушно

27/30/30,5/31,5/32 t

Едностепена/во главината на тркалото

Pusher-оска (управувана) + tag-оска (фиксна/управувана)

RADDT-GR

8×4/10×4

Воздушно

27/33/36 t

Едностепена/во главината на тркалото

Tag-оска (управувана)

RAPDD-GR

8×4

Воздушно

27/30,5/32/35 t

Едностепена/во главината на тркалото

Pusher-оска (управувана)

RADDT-G2

8×4/10×4

Воздушно (за градежништво)

27/33/36 t

Едностепена/во главината на тркалото

Tag-оска (управувана)

Висини на спојување на седлото

 

Погон

Висина на шасијата

Потпирање

Висина на рамката

Висина 5W*

Пневматици

Минимална висина на спојување

Номинална висина на возење**

4×2

X-Low

RAD-GR

266

140

295-55

867

912

 

X-low

RAD-GR

266

140

295-60

887

932

 

Low

RAD-GR

266

140

315-60

955

1015

 

Med

RAD-GR

266

140

315-70

1014

1075

 

Med

RAD-GR

300

140

315-70

1031

1092

 

High

RAD-GR

266

140

315-80

1056

1147

 

High

RAD-GR

300

140

315-80

1090

1164

6×2

Low

RADT-GR

266

160

315-60

975

1035

 

Med

RADT-GR

266

160

315-70

1034

1095

 

Med

RADT-GR

300

160

315-70

1051

1112

 

High

RADT-GR

300

150*

315-80

1160

1234

 

Med

RAPD-GR

266

160

315-70

1034

1095

 

Med

RAPD-GR

300

160

315-70

1051

1112

 

High

RAPD-GR

266

160

315-80

1076

1167

 

High

RAPD-GR

300

160

315-80

1110

1184

6×4

High

RADD-GR

300

150*

315-80

1173

1234

8×4

High

RAPDD-GR

300

160

315-80

1137

1207

 

* +60 милиметри висина на монтирање
** Прибл. висини

Руди
Централно монтирани, монтирани половина оддолу и руда монтирана оддолу за приколка со централна оска. Влечните куки може да се поставуваат во чекор од 25 милиметри.

Резервоари за гориво
Алуминиумски и челични резервоари од 150 до 900 литри. Максималниот капацитет за гориво е 1.480 литри за 4×2 влечно возило. Резервоари за LNG со големини 115 кг (275 л), 155 кг (375 л) и 205 кг (495 л).

Резервоари за AdBlue
Зафатнината од 32 до 100 литри. AdBlue пумпата е интегрирана во модулот на резервоарот за AdBlue. Пластичен.

Седла
Сертифицираната инсталација дозволува оптоварување до 36 тони. Во опсегот е вклучено ISO седло со профили со L-форма на разни висини, со што се нуди значителна слобода на избор. Седлото монтирано со фланша е варијанта со мала тежина бидејќи не бара никаква плоча за прикачување. Висината на седлото над шасијата е околу 140 милиметри. Интегрираното подмачкување и индикаторот за приклученост на приколката се достапни како опција за одредени варијанти.

Сопирачки
EBS (Електронски контролиран систем за сопирање) обезбедува супериорна реакција, перформанси и чувство на сопирање, а во исто време овозможува пристап до голем број пригодни карактеристики. EBS сега е достапен за диск-сопирачките и за Z-брежестите барабан-сопирачки (за определен опсег на конфигурации на оски и висини на шасијата). Надградете го вашиот систем на сопирање со додавање на пакетот EBS Medium или која било дополнителна опција.

Volvo динамичко управување
Активен систем на управување со torque overlay (заобиколување на вртежниот момент). Тој обезбедува поголема сила за управување при мали брзини, ги намалува ударите од управувањето и го одржува управувачот право при сопирање на подлога со различна лизгавост. Управувачот автоматски се враќа во неутрална позиција кога возите напред и кога возите наназад.
Volvo динамичкото управување сега е достапно за сите комбинации на оските, вклучувајќи ги и камионите со двојни предни оски. Тоа сега е достапно и во комбинација со индивидуално предно потпирање.

Кревање на тандем-оската
Овозможува исклучување и кревање на најзадната погонска оска од повеќеосната тандем-група за да се намали потрошувачката на гориво и радиусот на вртење. Со притисок на копче на контролниот пулт, возачот може да ја подигне оската кога камионот не е натоварен. Кога камионот е натоварен, оската автоматски се спушта и се вклучува.
Кревање на тандем-оска е достапно за конфигурациите 6×4 и 8×4 (со повеќеосна тандем-група) опремени со диск-сопирачки.

Tag-оски
Достапно во неколку конфигурации – фиксни со единечни или со двојни тркала, самонасочувачки или активно управувани. Оптоварување на оските: 7,5, 9,5, 10 или 15 тони.

Pusher-оски
На располагање е за влекачи и за соло-камиони во фиксна варијанта и во варијанта со активно управување. Оптоварување на оските: 4,5, 7,5 или 9 тони.

EBS medium

EBS контрола на статусот
Следење на статусот на EBS преку електронскиот систем на возилото TEA2+ и алатката Volvo Tech.

Помош за тргнување на нагорнина
Сопирачките се ослободуваат само кога има доволно голем вртежен момент на моторот да го придвижи возилото нанапред.

Анализа на истрошеноста на облогите
Предупредување за облогите на сопирачките – ја пресметува преостанатата километража што може да се помине со тековните облоги на сопирачките. (Само за диск сопирачки.)

Автоматско ослободување на паркирната сопирачка
Паркирната сопирачка се ослободува кога е избран степен на пренос и возачот ќе ја притисне педалата за гас (само за менувачите I-Shift).

Дополнителни опции

Сопирачка за развлекување (Stretch Brake)
Овозможува возачот да побара импулсно сопирање на приколката. Потоа сопирачката автоматски се активира и ризикот од превиткување се минимизира.

ESC (Електронска контрола на стабилноста)
Системот за стабилност на сопирањето индивидуално ги активира сопирачките на секое тркало, со што обезбедува стабилност за целата комбинација на возила и противдејство на превиткувањето, превртувањето и нишањето на приколката. ESC е сообразен со законите за електрична контрола на стабилноста на возила и достапен е за возила со 2, 3, 4 и 5 оски.

Светло за алармната сопирачка
При панично сопирање при брзини поголеми од 50 км/ч, сијаличките на сопирачките трепкаат четири пати во секунда.

Хидрауличен забавувач
Компактен забавувач монтиран на менувачот со максимален ефект од 680 kW.

ВИ СЕ ДОПАЃА? ВОЗЕТЕ ГО

Единствениот начин навистина да ја искусите нашата динамична, нова шасија е зад управувачот. Локалниот дилер на Volvo Trucks ги има клучевите.