Камиони

Македонија

×

Вашиот електричен камион за градски превоз

Volvo FE Electric

Камион со три оски со бруто маса на возилото до 27 тони. Можеме да испорачаме комплетни возила за сложените видови градски превоз, како што се собирање смет, превоз за лесни градежни работи и испораки.

За погонската линија

Погледнете ја нашата брошура за електромобилност

Направен да трае во вашите операции

Погонската група се состои од два електрични мотори и менувач со 2 степени на пренос

Електрични погони

Погонската група на Volvo FE Electric се состои од два електрични мотори и менувач со 2 степени на пренос.

Електричен мотор

Моќноста за погонување на камионот ја генерира електричен мотор со излезна моќност од 400 kW и вртежен момент од 850 Nm. 

Трансмисија

Погонската група користи менувач со 2 степени на пренос за да го искористи опсегот на моторот на најефикасен начин. Дизајниран и направен од Volvo, менувачот има независни текови на погонот што овозможува менување на степените на пренос без прекин на погонот. Тој нуди искуство на целосно контролиран непречен погон во сите ситуации на возење.

Спецификации на Volvo FE Electric

Капацитетот на акумулаторот е дизајниран за секаква употреба на камионот и има проценет век на траење од 8-10 години.

Пакети за акумулатори

Капацитетот на акумулаторите и бројот на пакетите акумулатори се приспособени за вашите потреби. Volvo FE Electric може да има до четири пакети акумулатори. Секој пакет има капацитет од 50 kWh и проценет век на траење од 8-10 години, во зависност од вашите операции.

Полнење

Врската за полнење го исполнува сегашниот автомобилски стандард, а можни се и поинакви начини на полнење. Можете да го користите вградениот AC-полнач од наизменичен напон, кој ви овозможува да полните на индустриски места или да го користите кабелот за полнење, што се наоѓа во возилото. А секако, можете да полните и на надворешни DC-станици за побрзо полнење.

Напојување на надградбата

Сите функции на каросеријата се погонуваат со посебен електричен мотор што погонува хидраулична пумпа. Постојат две опции на моторот – една со врвен излезен вртежен момент од 240 Nm и моќност од 70 kW и втора помоќна со излезен вртежен момент од 530 Nm и моќност од 100 kW.

Тестиран и сигурен

Електричната погонска група и пакетот акумулатори се базираат на решението што го користи Volvo Buses. Досега се користат 4 000 автобуси со хибриден или со целосно електричен погон. И Volvo Trucks има искуство со камиони со хибриден погон.

Volvo FE Electric е опремен со компоненти и системи кои се уникатни за електрични камиони.

Под површината

  1. Единица за ладење
  2. Модуларна кутија за напојување (вклучува електроника за напојување и акумулатори од 24V)
  3. Менувач со 2 степени на пренос на Volvo со два електрични мотори.
  4. ePTO
  5. Компресор за воздух
  6. Четири акумулатори

Спецификации – Volvo FE Electric

Бруто-маса на возилото

До 27 тони

Опции за кабина

Кабина Day, кратка кабина Sleeper, кабина Sleeper или кабина Low Entry

Број на оски

3

Меѓуоскино растојание

3 900 mm

Излезна моќност (врвна/континуирана)

400 kW/330 kW

Број на акумулатори

4

Излезна моќност на електричен мотор за PTO (врвна/континуирана)

70 kW/50 kW (послаба варијанта), 100 kW/70 kW (помоќна варијанта)

Вртежен момент на електричен мотор за PTO (врвен/континуиран)

240 Nm/130 Nm (послаба варијанта), 530 Nm/270 Nm (помоќна варијанта)

Време на полнење (брзо/обично)

Помалку од 1 час/6,5 часа (4 акумулатори) 

Работен опсег

Собирање смет и лесни градежни работи до 120 km, дистрибуција до 200 km

Electromobility made easy by Volvo Trucks.

Иднината е електрична. Дозволете да ве однесеме таму

Електромобилност олеснета од Volvo Trucks.

Направете го следниот чекор

Локалниот дилер на Volvo Trucks е подготвен да дискутира за одликите и придобивките на Volvo FE Electric со вас.