Камиони

Спецификации за погонската група на Volvo FE

  • Опсег на моторите
  • I-Shift
  • Софтверски пакети за I-Shift
  • Рачни менувачи
  • Задни оски
  • Преносни односи на задните оски
  • Приклучоци за давање погон
  • Алтернативни горива

Подготвени за алтернативни горива

Сите нивоа на моќност за моторот D8K се сертифицирани за синтетички дизел (HVO). Постои варијанта на нашиот мотор D8K 320 која ќе работи на чист биодизел (B100) и е сертифицирана за Euro 6. Таа е совршена опција ако сакате да помогнете за животната средина и да ги користите стимулациите достапни на вашиот пазар.  

Мотори

 

D8K

G9K320

Број на цилиндри

6

6

Работна зафатнина

7,7 dm3

8,9 dm3

Òд на клипот

135 mm

144,5 mm

Дијаметар на цилиндерот

110 mm

114 mm

Однос на компресија

17.5:1

12:1

Економичен број вртежи

1.000–1.700 вртежи/мин

1.200–1.700 вртежи/мин

Ефект на сопирање со издувни гасови (2.800 вртежи/мин)

120 kW

-

Ефект на компресионата сопирачка (2.800 вртежи/мин)

170 kW

-

Филтри за масло

1

2

Зафатнина на маслото за менување, со филтерот

25,5 l

27,6 l

Вкупна зафатнина на системот за ладење

17 l

12,4 l

Интервал за менување масло
До 100.000 км или еднаш на секои две години со VDS4 и VDS4.5.

Предуслови за горивото
EN 590 (норми на ЕУ) макс. 10 ppm сулфур.

Приклучок за давање погон монтиран на моторот
Преносен однос 1:1, излезен вртежен момент од 600 Nm при возење и во мирување.

Верзија со биодизел
D8K320 е достапен и во верзија со биодизел (B100), сертифицирана за Euro 6. За информации за интервалите на сервисирање, побарајте го вашиот Volvo дилер.

D8K – МОЌНОСТ/ВРТЕЖЕН МОМЕНТ

Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

­ D8K250 (184 kW)

 

Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин

250 КС

Максимален вртежен момент при 900–1.700 вртежи/мин

950 Nm

D8K280 (206 kW)

 

Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин

280 КС

Максимален вртежен момент при 950–1.700 вртежи/мин

1.050 Nm

D8K320 (235 kW)

 

Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин

320 КС

Максимален вртежен момент при 1.050–1.600 вртежи/мин

1.200 Nm

D8K350 (258 kW)

 

Макс. моќност при 2.200 вртежи/мин

350 кс

Макс. вртежен момент при 1.200–1.600 вртежи/мин

1.400 Nm

G9K320 – МОЌНОСТ/ВРТЕЖЕН МОМЕНТ

Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

G9K320

 

Максимална моќност при 2.000-2.100 вртежи/мин

320 КС (239 kW)

Максимален вртежен момент при 1.300–1.400 вртежи/мин

1.356 Nm

I-Shift

I-Shift е менувач на Volvo со автоматско менување на степените на пренос за сите примени. Прочуен по брзото менување на степените за пренос, тој го зголемува комфорот на возачот и ја намалува потрошувачката на гориво. Може да е опремен со приклучок за давање погон или резервна пумпа за сервото на управувачот. За одредени примени, достапен е дополнителен ладител на маслото на трансмисијата. Со I-Shift се ракува со рачка зад управувачот.

Софтверски пакети за I-Shift за Volvo FE

Basic (TP-BAS)
Основен софтвер дизајниран да ги исполни најчестите потреби на транспортот.

Дистрибуција и градежништво (TP-DICON)
Ги подобрува перформансите во покомплицирани услови, на пример при маневрирање во тесен простор.

Економија на горивото (TP-FUEC) Дизајниран да го оптимизира возењето за најдобра економија на горивото.

Софтверски пакети за I-Shift

Функции

TP-BAS

TP-DICON

TP-FUEC

Основна стратегија за менување на степенот на пренос

Менување на степенот на пренос со добар перформанс

Основно поставување на изборот на степенот на пренос

Следење на температурата на маслото во менувачот

Подобрена стратегија за менување на степените на пренос

 

Контрола на поаѓањето

 

I-Roll

 

 

Kick-down инхибиција/активација

 

 

Дополнителни опции

 

 

 

Подобрени PTO-функции

Подобрено поставување на изборот на степенот на пренос, вклучувајќи kick-down

Рачни менувачи

Рачните менувачи се управуваат со помош од серво-уред. Кратката рачка на менувачот, што е сместена на тунелот, е без вибрации, а нејзиното движење е кратко и прецизно. Автоматската трансмисија се управува преку копчињата. Сите менувачи може да се специфицираат со приклучок за давање погон.

Автоматски менувачи

Тип

 

Број на степени на пренос

Максимален вртежен момент

Одобрение за БМК

D8K250

D8K280

D8K320

D8K350

AL306

Автоматски

6

1.300 Nm

32 тони

Рачни менувачи

Тип

 

Број на степени на пренос

Максимален вртежен момент

Одобрение за БМК

D8K250

D8K280

D8K320

D8K350

ZTO1006

Рачен

6

1.050 Nm

32 тони

 

 

ZTO1109

Рачен

9

1.200 Nm

44 тони

Автоматски менувачи

Тип

 

Број на степени на пренос

Максимален вртежен момент

Одобрение за БМК

D8K250

D8K280

D8K320

D8K350

AL306

Автоматски

6

1.300 Nm

32 тони

Задни оски

Тип

Комбинација на

Запченици

Максимален вртежен момент

Максимално оптоварување на оската

Одобрение за БМК

Едностепен пренос

 

 

 

 

 

RSS1344C

Единечна

Хипоидни

2.600 Nm

13 тони

44 тони

RTS2370A

Тандем

Хипоидни

3.550 Nm

23 тони

70 тони

Редукција во главината на тркалото

 

 

 

 

 

RSH1370F

Единечна

Спирални закосени

3.550 Nm

13 тони

70 тони

RTH2180C

Тандем

Хипоидни

1.200 Nm

21 тон

80 тони

Преносни односи на задните оски

RSS1344C

RTS2370A

RSH1370F

RTH2180C

2.64:1

3.09:1

3.76:1

2.96:1

2.85:1

3.40:1

4.12:1

3.08:1

3.08:1

3.78:1

4.55:1

3.22:1

3.36:1

4.13:1

4.67:1

3.36:1

3.70:1

4.50:1

5.41:1

3.52:1

4.11:1

5.14:1

6.18:1

3.70:1

4.63:1

5.67:1

7.21:1

3.89:1

5.29:1

6.17:1

 

4.12:1

6.17:1

 

 

4.35:1

 

 

 

4.62:1

 

 

 

4.82:1

 

 

 

5.12:1

 

 

 

5.43:1

 

 

 

5.86:1

 

 

 

6.31:1

Приклучоци за давање погон

 

Варијанта на PTO

Тип

Преносен однос на вртежите

Максимален вртежен момент (Nm)

Насока на вртење

ZTO1006

PTR-ZF4

Фланша

1:1.699

320

Иста 

 

PTR-ZF5

Пумпа

1:1.699

320

Иста

 

PTR-FH5

Фланша

1:0.963

450

Иста

 

PTR-PH4

Пумпа

1:0.963

450

Иста

 

 

 

 

 

 

ZTO1109

PTR-ZF2

Фланша

1:1.903

410

Иста

 

PTR-ZF3

Пумпа

1:1.903

410

Иста

 

PTR-FH1

Фланша

1:0.970

800

Обратна 

 

PTR-PH1

Пумпа

1:0.970

800

Обратна 

 

PTR-FH2

Фланша

1:1.253

430

Иста

 

PTR-PH2

Пумпа

1:1.253

430

Иста

 

PTR-FH5

Фланша

1:1.778

450

Иста

 

PTR-PH4

Пумпа

1:1.778

450

Иста

 

PTRA-PH1*

Пумпа

1:0.970

600

Обратна 

 

PTRA-PH2*

Пумпа

1:1.253

430

Иста

 

 

 

 

 

 

 AT2412F

PTRD-D1D (TPTT730)

Фланша

1:1.292–1.645

730

Обратна 

 

PTRD-D1D (TPTT730)

Пумпа

1:1.292–1.645

730

Иста

 

PTRD-D1D (TPTT870)

Фланша

1:1.040–1.325

870

Обратна 

 

PTRD-D1D (TPTT870)

Пумпа

1:1.040–1.325

870

Иста

 

PTR-FH1

Фланша

1:0.705–0.897

1000

Обратна 

 

PTR-PH1

Пумпа

1:0.705–0.897

1000

Обратна 

 

PTR-FH2

Фланша

1:0.910–1.159

430

Иста

 

PTR-PH2

Пумпа

1:0.910–1.159

430

Иста

 

 

 

 

 

 

AL306

PR-HP4T

Пумпа

1:1.401

400

Иста

 

PR-HP4TL

Пумпа

1:1.139

400

Иста

 

PR-HP6TH

Пумпа

1:1.401

600

Иста

 

PR-HP6TL

Пумпа

1:1.139

600

Иста

 

 

 

 

 

 

D8K

PTER1400

Фланша

1:1.000

600**

Обратна 

 

PTER-DIN

Пумпа

1:1.000

600**

Обратна

 

PTER-100

Фланша

1:1.000

600**

Обратна

*Опција за дополнителен PTO за PTR-ZF2/ZF3
**Со AT2412F, максимален вртежен момент при возење = 150 Nm

Разгледајте го Volvo FE подетално

Специфицирајте го вашиот совршен камион. Сè се случува кај локалниот дилер на Volvo Trucks.