Камиони

Изберете помеѓу електричен, гас и дизел

Погон на Volvo FE

Со Volvo FE, секогаш имате пристап до вистинската моќност за работата. Сакате да го намалите вашите емисии на CO₂? Преминете на струја со нула емисии на издувни гасови. Сакате одржлива моќ на согорување со обновлив биогас? Изберете гасен погон. И ако сакате да се потпрете на најсовремената погон на дизел, постојат опции за вашите потреби.
 

Електрична струја   |   Гасен погон   |   Дизел погон

Електрична струја

Volvo FE Electric нуди работа со нула емисии на издувни гасови. Совршено за употреба во внатрешноста на градот кога сакате да ги исполните најстрогите еколошки стандарди. Континуираната моќност од 300 КС и инстантниот целосен вртежен момент значи дека е навистина лесно за возење. Двата електрични мотори и 2-брзински менувачи го прават сето тоа непречено и ефикасно.

Ниски емисии и тивки звуци

Електричниот погон нуди одлична работна средина. Тивко ракување внатре во кабината и кога работите околу камионот. Нула издувни гасови значи подобрување на квалитетот на воздухот кога работите околу камионот, како при работа со собирање отпад.

Опсег и полнење

Го приспособуваме вашето Volvo FE Electric за вашите маршрути и задачи. Volvo FE Electric со наполнети батерии ви овозможува да поминете до 300 km*.

* Во зависност од условите, како што се временските услови, отпорноста на ветерот, вкупната тежина на камионот и перформансите на возачот.

Гасен погон

Volvo FE CNG нуди алтернатива со ниски емисии на дизелот. Има моќност од 320 КС и се напојува исклучиво од компримиран природен гас или компримиран биогас. Работењето на биогас значи 100 % намалување на емисиите на CO₂ од резервоарот до тркалата. Автоматскиот менувач го прави камионот лесен за возење. Во комбинација со ниските емисии и ниското ниво на бучава, камионите на гасен погон се добар избор за тешките задачи во градот.

Дизел погон

Дизел моторите D8K нудат брз одговор, висок вртежен момент при ниски вртежи и е достапен во четири нивоа на моќност од 250 до 350 КС и вртежен момент до 1400 Nm. Моторите се енергетски ефикасни и работат на обновливи горива – сертифицирани за синтетички дизел (HVO) и биодизел (RME).

Посттретман на издувните гасови

Дизел моторите ја користат технологијата Редукција на селективен катализатор (SCR) за да се усогласат со прописите за Euro 6. Додадовме систем за рециркулација на издувните гасови (EGR) со водено ладење на моторот и филтер за дизел честички (DPF) кој се регенерира автоматски.

Автоматски или рачен

За Volvo FE со погон на дизел, можете да бирате помеѓу мазниот и ефикасен I-Shift, 6-брзинскиот автоматик кој нуди испорака на енергија без прекин или рачниот менувач со 6 или 9 брзини. Навистина можете да го прилагодите погонскиот систем според вашите потреби.

Секогаш во вистинскиот степен на пренос со I-Shift

Последната генерација на I-Shift на Volvo Trucks нуди побрзо и помазно менување на брзините од кога било досега – и секогаш сте во вистинската брзина. I-Shift го користи максимумот од вашето гориво и ја подобрува безбедноста кога возите. Достапни се софтверски пакети за да го приспособат за вашите потреби.

Повеќе за I-Shift

Приклучоци за давање погон за вашата опрема

Нашите приклучоци за давање погон овозможуваат енергија за опремата за ракување со товар, специфични приклучоци или надградби. Достапни се разновидни приклучоци за давање погон за погони на дизел, гас и електрични верзии на Volvo FE.

Откријте ги целосните спецификации

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.