×

Трагата што ја оставате во животната средина намалете ја со камиони на гасен погон

Дали барате начин да оставате помала трага во животната средина и пониски трошоци за гориво во вашето транспортно работење? Погледнете ги одблизу нашите камиони на гасен погон. Достапни за сè, од превози за собирање на отпад и за дистрибуција до комплициран регионален превоз и превоз на долги релации. Доаѓаат во верзии што може да се возат на CNG или LNG, гориво добиено од природен гас и биогас во зависност од достапноста. Со добрата снабдувачка со гориво глобално и потенцијалот за намалување на емисиите на CO2 за 20* - 100 %***, нудат непречена транзиција кон еколошки одржлив транспорт.

Нашите камиони со погон на CNG и LNG

За урбани превози, како што се превозот за собирање отпад и за дистрибуција, можете да го замете лесниот и разновиден Volvo FE CNG, кој нуди работен опсег до 400 km со погон на компримиран природен гас или биогас. За регионален превоз и превоз на долги релации, можете да ги земете Volvo FM LNG и Volvo FH LNG со работен опсег до 1000 km со високи перформанси со погон на течен природен гас или биогас.

Што е CNG?

CNG е природен гас или биогас компримиран под висок притисок и складиран во резервоари во камионот. Нашите камиони погонувани со CNG нудат доволно моќност, вртежен момент и работен опсег за справување со комплицираниот превоз за дистрибуција и за собирање отпад. Кога користите компримиран биогас, емисиите на СО2 се намалуваат до 70%**.

Што е LNG?

LNG е природен гас или биогас што е втеченет со доведување на ниска температура. Кога гасот се втеченува, го намалува волуменот што овозможува да се носи доволно гориво за да се возат превози на долги релации. Поддржана од ЕУ, мрежата на бензински станици за LNG се шири низ цела Европа. Тоа значи дека LNG нуди огромен потенцијал како замена за дизелот кај камионите. Нашите камиони на погон на LNG што работат на фосилен природен гас ги намалуваат емисиите на CO2 до 20 %* во споредба со дизелот. Кога работат на биогас, емисиите на CO2 се намалени за 100 %***.

* Ова ги опфаќа емисиите од возилото од возењето на долги растојанија т.н. „tank to wheel“ (од резервоар до тркало), во споредба со камион што користи дизел со европски стандард.

***Тука се опфатени емисиите од возилото за време на возење на долги растојанија, т.н. „tank to wheel“ (од резервоар до тркало), биогас заедно со HVO, во споредба со камион што користи европски стандарден дизел.

Подготвени да бидете погонувани со гас?