Разбирање на потрошувачката на акумулаторите

Краткото упатство подолу се фокусира на тоа како најдобро да се користат потрошувачите за време на престојот во камионот и подолгите запирања, бидејќи изгаснат мотор е вистински предизвик за акумулаторите. Има и неколку совети за тоа како да се продолжи работниот век на акумулаторот за време на возење, за важноста на полнењето и специјална забелешка за тоа како да се размислува и дејствува кога надвор е ладно.

Следењето на овие основни правила ви дава многу придобивки:

  • Го добивате максимумот од вашите акумулатори и го продолжувате нивниот работен век
  • Има помал ризик од непланирани запирања и скапи застои поради недоволна енергија во акумулаторот

Пет работи што го продолжуваат работниот век на акумулаторот

Често дополнувајте го акумулаторот.

Често дополнувајте го акумулаторот.

Најмалку еднаш на три недели мора целосно да го наполните акумулаторот. Но, правете го тоа секогаш кога имате можност, на пример при запирања преку ноќ или паузи за викенд. Целосно наполнетиот акумулатор ја намалува потрошувачката на горивото и прави возилото да биде посигурно.

Внимавајте на индикациите за состојбата на акумулаторот.

Внимавајте на индикациите за состојбата на акумулаторот.

Дисплејот на возачот ја покажува состојбата и тековното користење и испраќа предупредување, ако на пример наполнетоста на акумулаторот е мала. Следете го овој совет – тој го продолжува работниот век на акумулаторот.

Бидете крајно внимателни во зима.

Бидете крајно внимателни во зима.

Пад на температурата од +20 на -18°C го смалува капацитетот на акумулаторот за 50%. Обрнете особено внимание на состојбата на акумулаторот и на превентивното уредување на електричните потрошувачи кога возилото не работи.

Исклучете ги потрошувачите кога не се потребни.

Исклучете ги потрошувачите кога не се потребни.

Сè, од ладилникот до полнењето на вашиот телефон, го празни акумулаторот кога моторот е изгаснат. Паметно користете ги потрошувачите, особено за време на долги запирања.

За време на запирањата изберете го вистинскиот режим на возилото:  

За време на запирањата изберете го вистинскиот режим на возилото:  

• Режимот Parking е секогаш претпочитан избор кога не е потребно активно користење на одликите од кабината
• Ако ви е потребен пристап до одликите од кабината, изберете го режимот Living, но внимавајте да го активирате режимот Parking веднаш штом завршите
• Режимот Accessory дава повеќе можности за користење на одликите од кабината. Меѓутоа, користете го рестриктивно за да не ги празните акумулаторите.
• Не заборавајте да бидете економични и да ги исклучувате потрошувачите кои не се потребни!

none

Дали сакате повеќе информации?

Ако е така, преземете ја нашата брошура Разбирање на потрошувачката на акумулаторите или контактирајте го локалниот дилер на Volvo.

Брошура Разбирање на потрошувачката на акумулаторите

Три паметни додатоци

Одредени видови превози имаат особено големи барања. А поради непредвидени настани, може да имате потреба од поголемо користење енергија од акумулаторот од она што е планирано. Паметно е да ги имате овие три додатоци инсталирани во вашето возило.

Обновувач на акумулатори Volvo

Обновувач на акумулатори Volvo

Ја отстранува и спречува сулфатизацијата. Тоа ви помага да ги избегнете празнењата кои можат да го уништат акумулаторот.

Полнач на акумулатори Volvo

Полнач на акумулатори Volvo

Тој ви помага да ги наполните акумулаторите и ви гарантира дека може да се обезбеди целосно полнење дури и на ладно време (за разлика кога користите алтернатори). Ви ги нудиме следниве типови полначи (како оној подолу):
• Полначи за вградување во возилото
• Надворешни полначи за користење без вградување Сите полначи имаат најмалку 20 A и интелигенција за избегнување преполнување.

Комплет продолжен кабел.

Комплет продолжен кабел.

Овој 5-метарски кабел за 220 V го поврзува вашиот камион со надворешни станици за полнење. Особено е корисен кога таквите станици се невообичаено поставени или се премногу далеку за обичниот кабел за приклучување.

Најдете го вашиот локален дилер

Јавете се кај вашиот локален дилер на Volvo

Најдете го вашиот локален дилер