Спречување сообраќајни незгоди

Човечката грешка е фактор кој придонесува за околу 90% од сите сообраќајни незгоди. Затоа, им помагаме на нашите возачи да видат повеќе. Помагаме да им е удобно и да останат фокусирани. А нашите камиони ги опремуваме со системи и технологии што ја креваат безбедноста на следното ниво.

Ефикасни сопирачки
Нашиот електронски систем за сопирање овозможува непречени интеракции на сопирачките, пократки растојанија на сопирање и подобра стабилност и одржување на патот.

Поддршка за стабилност
Доколку има опасност вашиот камион да пролизга или да се преврти, електронската програма за стабилизација реагира спротивно на страничните сили за да ги поправи работите.

Прегледност на сите страни
Многу стакло, моќни ветробрански бришачи, редизајнирани ретровизори и повеќе помош за да видите повеќе и да останете безбедни.

Интелигентна техника
Приспособливиот темпомат управува со растојанието до возилото пред вас, додека пак Помошта за тргнување на нагорнина ви помага безбедно да тргнете на нагорнина.

Системи за безбедност
Нашиот систем против кражба ви дозволува од далечина да го заклучите камионот и да го активирате алармот и ве предупредува за обиди за провала со сирена од 105 dB (A).

Максимална управливост
I-Shift е интелигентен систем на трансмисија што ја презема работата за менување на степенот на пренос, така што може да се концентрирате на патот.

Удобна клима
Најсовремената Електронска контрола на климата го надгледува и контролира секој климатски фактор за максимален комфор и помалку грешки.

Мало ниво на бучава
Аеродинамичниот дизајн, придушувачите и изолацијата се само некои од начините на кои ги одржуваме нивоата на бучава – и на стрес – на минимум.

Дознајте повеќе за нашите иновации за безбедност

Кампања што ја покажува важноста на „See and be seen“

Кампања што ја покажува важноста на

See and be seen

Дознајте повеќе и преземете го едукативниот комплет

Намалување на повредите

Без оглед колку сме добри во спречување незгоди, тие сепак се случуваат. Затоа се фокусираме на минимизирање на ризикот од повреди. И се концентрираме на правење камиони кои им даваат на возачот, патниците и останатите корисници на патот колку што е можно поголема заштита.

Кабина што апсорбира енергија
Доколку камионот се преврти или претрпи директен судир, нашата зајакната кабина ја пренесува енергијата наназад, задржувајќи во неа доволно простор за преживување.

Сигурносни ремени со три точки
Измислен од Volvo, нашиот удобен цврст систем за задржување го држи возачот на место при брзо намалување на брзината или превртување на камионот.

Воздушно перниче за возачот
Нашиот напреден дизајн на воздушното перниче го спречува возачот да удри во управувачот, контролниот пулт и ветробранот при сериозен преден судир.

Систем за предна заштита од навлегување под камион
При преден удар со автомобил, оваа зона за смачкување се повлекува 200 милиметри за да ги заштити одделот за патници, возачот и патниците што се внатре.

Адаптивен темпомат со предупредување за преден судир
Овој интелигентен систем за поддршка на возачот користи радар за да одржи безбедно растојание до возилото напред и го предупредува возачот за ризик од судир.

Сопирачка за развлекување
Ова автоматски ја забавува приколката и ја исправа композицијата на лизгави надолни делници, значително намалувајќи го ризикот од превиткување.

Истражете ги нашите одлики за заштита

Најдете го вашиот локален дилер

Видете ја безбедноста од прва рака

Локалниот дилер на Volvo Trucks може да ви ја покаже секоја извонредна безбедносна одлика и да одговори на сите прашања што ги имате во врска со безбедноста.

Најдете го вашиот локален дилер